发明专利
获奖情况
您的位置: 网站首页 > 科学研究 > 学术动态 > 正文
[5月22日]第31期资源学术论坛:Thomas Ulrich副教授学术报告

应地质过程与矿产资源国家重点实验室及资源学院李建威教授邀请,丹麦奥胡斯大学(Aarhus UniversityThomas Ulrich副教授来我校进行学术交流并做学术报告。

报告时间2017522900

报告地点:资源学院学术报告厅(主楼328

报告题目Magmatic-hydrothermal ore forming processes: examples from Cu, Mo, and REE deposits

报告人简介Thomas Ulrich,于1995年、1999年获得瑞士苏黎世联邦理工学院学士、博士学位。2000年至2001年在澳大利亚昆士兰大学从事博士后研究,2002年至2006年在澳大利亚国立大学从事博士后研究和担任研究员,2007年至2010年担任加拿大劳伦森大学LA-ICPMS实验室负责人。2010年受聘丹麦奥胡斯大学地球科学研究所副教授,现为奥胡斯大学LA-ICPMS实验室负责人之一。长期从事LA-ICPMS分析技术在成矿流体和热液过程应用研究,先后在NatureGeochimica et Cosmochimica ActaEconomic Geology等期刊发表多篇文章。

报告内容简介The presentation will discuss some of the key characteristics of magmatic-hydrothermal ore forming processes and how we can study them.Focus will be on general formation processes of Cu and Mo porphyries with examples from North and South America and a REE occurrence in Greenland.Magmatic-hydrothermal ore deposits are characterized by magmatic and hydrothermal processes that affect the metal concentration in an ore deposit. I will discuss the partitioning of metals between melt, mineral and fluids, their solubility, and the deposition of them.In-situ microanalytical techniques allow studying the composition of minerals, fluid and melt inclusions to unravel ore forming processes. I will show how laser ablation inductively coupled plasma mass spectrometry (LA-ICPMS) can be used to analyse single fluid inclusions and derive the composition of ore-forming fluids. The presentation will also cover some fundamentals about LA-ICPMS applied to fluid inclusion and mineral composition research.